Przejdź do listy winnic
Winnica Bogu-Miła

Zakupy | Noclegi | Degustacja | Oferta dla grup | Wydarzenia | Gastronomia | Pakiet turystyczny |
---|---|---|---|---|---|---|
TAK | NIE | TAK | TAK | TAK | NIE | TAK |
Winnica Bogu-Miła, położona na skraju malowniczego Olesna w kierunku Zalipia, zaprasza w swoje urokliwe progi, proponując nie tylko wyjątkowe wina, ale też przepiękne widoki i bogatą ofertę degustacyjną z udziałem lokalnych przysmaków. Cechą charakterystyczną tej winnicy jest usytuowanie na całkowicie płaskim terenie, z nasadzeniami rozmieszczonymi na linii północ-południe. Otoczona lasami chroniącymi winorośle przed wiatrami oraz polami i łąkami, winnica cieszy się czystym, ekologicznym i nieprzemysłowym środowiskiem, będącym dawniej zagłębiem truskawkowym. Gleba jest lekka, o charakterystyce kwaśnej, przepuszczalna i bardzo bogata w składniki, zwłaszcza w magnez.
Właścicielem Winnicy Bogu-Miła jest Jarosław Bogumił, który założył ją w 2008 roku jako jedną z pierwszych w winiarskim regionie ENOTarnowskie.
Chociaż na pierwsze wina produkcji Winnicy Bogu-Miła trzeba było czekać aż dziesięć lat, obiekt ten szybko stał się znaczącym miejscem na mapie polskiego winiarstwa. Z pasją oddający się uprawie i produkcji wina właściciel dba o każdy szczegół – od wyboru odmian winorośli po finalny proces produkcji.

Kontakt | Godziny otwarcia | Rok założenia | Powierzchnia |
---|---|---|---|
Jarosław Bogumił ul. Długa 158, Olesno, gm. Olesno tel. 605 475 625 winnicabogumila@gmail.com www.fb.com/Winnica.BoguMila |
| 2008 | 1 ha |
Obecnie powierzchnia winnicy wynosi 1 hektar, na którym uprawiane są zarówno czerwone, jak i białe odmiany winorośli. Do czerwonych należą Regent i Roesler, natomiast wśród białych wyróżniają się: Solaris, Pinot Gris, Gewurztraminer i Johanniter. Ta różnorodność odmian pozwala na produkcję wina o bogatym spektrum smakowym, które jest w stanie zaspokoić różnorodne gusta koneserów. Oferta Winnicy Bogu-Miła słynie z bardzo aromatycznych win o owocowej charakterystyce. Są one sprzedawane w szklanych butelkach z etykietami zaprojektowanymi przez lokalną plastyczkę Annę Owcę, które za sprawą gustownego połączenia barw i kwiatów nawiązują do stylu zalipiańskiego.
Winnica Bogu-Miła oferuje nie tylko sprzedaż swoich wyjątkowych win, ale również zapewnia kompleksowe doświadczenie enoturystyczne. Zwiedzający mogą cieszyć się oprowadzaniem po winnicy z omówieniem jej historii i uprawianych szczepów. Dodatkowo, oferta obejmuje komentowaną degustację win w towarzystwie lokalnych przysmaków (między innymi są to: sery, wędliny, pierogi czy truskawki w sezonie), co czyni wizytę w Winnicy Bogu-Miła niezapomnianym przeżyciem dla każdego miłośnika wina. Z oferty degustacyjnej winnicy mogą skorzystać zarówno grupy zorganizowane, jak i osoby indywidualne.

Winnica Bogu-Miła nieustannie dąży do rozwoju i poszerzania swojej działalności. Planowane powiększenie terenu upraw oraz budowa nowych obiektów, w tym winiarni i domków dla enoturystów, świadczą o ambicji i zamiłowaniu do winiarstwa, które są motorem napędowym tego wyjątkowego miejsca.
Winnica Bogu-Miła to idealne miejsce dla wszystkich miłośników wina i piękna przyrody, które oferuje cenne doświadczenie enoturystyczne.
Warto również wspomnieć, że Winnica Bogu-Miła znajduje się w pobliżu Zalipia, określanego mianem Malowanej Wsi. Jest to jedna z najbardziej znanych polskich wsi, która stanowi chętnie odwiedzane miejsce zarówno przez polskich, jak i zagranicznych turystów. Stanowi ono niemal obowiązkowy punkt na mapie każdego enoturysty decydującego się na pobyt w Winnicy Bogu-Miła lub w regionie.

Uprawiane odmiany:
Wina czerwone | Wina białe |
---|---|
Regent, Roesler | Solaris, Pinot Gris, Gewurztraminer, Johanniter |
Oferta turystyczna:
Obejmuje oprowadzanie po winnicy z omówieniem historii winnicy i uprawianych szczepów oraz komentowaną degustację win z deskami lokalnych serów i wędlin. Oferta jest dostępna zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych. Cena: do indywidualnego ustalenia. Na miejscu prowadzona jest sprzedaż win, nie ma w sprzedaży innych produktów regionalnych.